Raportti valvonnasta 2022–2024

Raportti koostaa yhteen valvontajaksojen 2022, 2023, 2024 toteutuksen ja tulokset. Lisäksi raporttiin on koostettu tietoa saavutettavuusvalvonnassa käsitellyistä kanteluista ja määräyksistä. Raportti sisältää kuvauksen myös valvovan viranomaisen muusta työstä vuosien 2022–2024 ajalta kuten sidosryhmäyhteistyöstä ja viestintätoimista.

Valvonnan piirissä satoja digitaalisia palveluja

Raportointikaudella 2022–2024 Etelä-Suomen aluehallintoviraston saavutettavuuden valvonnan yksikkö tarkasti yhteensä 768 palvelua. Näistä kattavan valvonnan menetelmällä tarkastettiin yhteensä 64 verkkosivustoa ja 36 mobiilisovellusta. Yksinkertaistetun valvonnan menetelmällä tarkastettiin 668 verkkosivustoa. Tarkastetut palvelut ovat olleet eri puolilta Suomea sekä kattaneet laajasti julkishallintoa ja erikokoisia organisaatioita.

Kattavassa valvonnassa palveluiden saavutettavuuden tarkastukset tehdään asiantuntijatyönä ja yksinkertaistetussa valvonnassa käyttäen Salviaksi nimettyä saavutettavuuden tarkastamisen ohjelmistoa.

Yksinkertaistetun valvonnan tarkastuksissa puutteita löytyi 94 %:ssa palveluista. Kattavan valvonnan tarkastuksissa yksikään palvelu ei osoittautunut toteutukseltaan täysin virheettömäksi.

Saavutettavuuspuutteiden korjaamiseksi voidaan antaa määräyksiä

Valvontaohjelman lisäksi raportointikaudella valvova viranomainen on käsitellyt 87 kantelua, joista osassa on annettu hallinnollista ohjausta. Keskeisenä kantelujen perusteena ovat olleet saavutettavuusselosteet ja saavutettavuuspalautteen käsittelyyn sekä palautemekanismin toimivuuteen liittyvät puutteet. Kantelujen määrät ovat kasvaneet.

Raportointikaudella valvova viranomainen on antanut 8 määräystä saavutettavuuspuutteiden korjaamiseksi tai saavutettavuusselosteen lisäämisestä palveluun. Määräys on annettu yleisimmin palvelun saavutettavuuspuutteista, joiden aluehallintovirasto on katsonut haittaavan palvelun käyttöä merkittävästi tai estävän palvelun käytön kokonaan joillakin käyttäjäryhmillä. Määräykset ovat koskeneet pääosin verkkosivustoja.

Saavutettavuusvalvonta osaksi Liikenne- ja viestintävirasto Traficomia

Vuodesta 2025 saavutettavuusvalvonta siirtyy osaksi Liikenne- ja viestintävirasto Traficomia. Muutoksen myötä esteettömyys- ja saavutettavuusvalvonta keskitetään samaan organisaatioon. Valvonnan keskittäminen mahdollistaa neuvonnan ja ohjauksen yhdestä paikasta esteettömyys- ja saavutettavuusvelvoitteiden piirissä oleville toimijoille sekä palvelujen käyttäjille. Saavutettavuusvalvonnan tehtävät jatkuvat uudessa virastossa ja seuraava raportti valvonnasta julkaistaan valvontajaksojen 2025–2027 jälkeen.

Asiakirjat