Meny

EU:s tillgänglighetsdirektiv medförde nya krav på både digitala tjänsters tillgänglighet och produkters tillgänglighet i den finländska lagstiftningen. I Finland verkställdes direktivet genom den nya lagen om tillgänglighetskrav för vissa produkter, och dessutom gjordes ändringar i fem andra lagar: lagen om tillhandahållande av digitala tjänster (lagen om digitala tjänster), lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation, lagen om transportservice, lagen om marknadskontroll och lagen om nödcentralsverksamhet. Riksdagen godkände lagändringarna i december 2022. När det gäller digitala tjänster börjar de nya bestämmelserna tillämpas från och med den 28 juni 2025.

Till en början fördelades tillsynen över tillgänglighetskraven för produkter och tjänster så att Regionförvaltningsverket i Södra Finland skulle fortsätta sitt tillsynsuppdrag i fråga om lagen om digitala tjänster, och att Transport- och kommunikationsverket Traficom skulle ansvara för tillsynen över tillgänglighetskraven för produkter och tjänster i övrigt. Inrikesministeriet skulle ansvara för övervakningen av nödmeddelanden. Det stod dock mycket tidigt klart att en lösning där tillsynsansvaret för produkter och tjänster fördelas på två myndigheter är osmidig, även om många andra EU-länder har valt en modell med ännu fler tillsynsmyndigheter. I Finland började man utreda en sammanslagning, och slutsatsen blev att en centralisering av tillsynen över produkters och tjänsters tillgänglighet till en enda myndighet skulle ligga i medborgarnas och tjänsteleverantörernas intresse.

Sammanslagningen började beredas i april 2023 av en arbetsgrupp tillsatt av finansministeriet. Arbetsgruppen bestod av representanter från kommunikationsministeriet, Transport- och kommunikationsverket Traficom och vår enhet för tillgänglighetstillsyn vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland. Digitala tjänster och produkter bildar ofta en helhet, och för användare och tjänsteleverantörer är det tydligare att även tillsynen över dem utgör en sammanhängande helhet.

Sammanslagningen förtydligar tillsynen

I och med riksdagens godkännande av lagförslaget om att tillsynen sammanslås kan vi nu genomföra ändringen i praktiken. I sammanslagningen ser jag många möjligheter att genomföra en ännu smidigare tillsyn och vägledning för såväl användare av digitala tjänster och produkter som tjänsteleverantörer. Sammanslagningen gör situationen tydligare för dem som använder tjänsterna, eftersom de får stöd för att få sina rättigheter tillgodosedda från en enda myndighet, till exempel genom anmälningar och klagomål. Samtidigt gynnas också de aktörer som omfattas av de nya tillgänglighetskraven. Centraliseringen av tillsynen till en myndighet kommer att minska tjänsteleverantörernas administrativa börda och säkerställa att tillsynen och vägledningen är tydlig och enhetlig.

I och med ändringen blir tillgänglighetstillsynen också en del av ett bredare tillsynsfält för övervakning av den digitala regleringen. Enheten för tillgänglighetstillsyn placerades ursprungligen vid regionförvaltningsverket, som utför laglighetsövervakning inom flera olika områden och bland annat främjar tillgodoseendet av grundläggande rättigheter och rättsskyddet. Tillsynen över myndighetstjänsters och vissa andra samhälleligt betydelsefulla digitala tjänsters tillgänglighet har varit en naturlig del av denna helhet. Traficom däremot har redan sedan tidigare haft tillsynsuppgifter inom övervakningen av digitala förbindelser och tillgänglighet och har dessutom fått nya tillsynsuppgifter i och med EU:s digitala regelverk. I fortsättningen passar också tillsynen över digitala tjänsters tillgänglighet in som en naturlig del av Traficoms uppgifter.

När vi diskuterade förändringen på enheten konstaterade vi att flytten till en ny myndighet är stor för oss, men att den ändå inte bör fördröja vårt grundläggande arbete vad gäller vägledning och tillsyn. Vårt mål är att tillsynen, informationen och vägledningen ska vara lika smidig och av lika hög kvalitet som tidigare för tjänsteleverantörer och tjänsteanvändare. Det gemensamma arbetet för ett mer jämlikt digitalt samhälle fortsätter vid Traficom från och med januari!

Sanna Sinisalo
Chef för enheten för tillgänglighetstillsyn

Uppdaterad